Bez glutenu! Bez węglowodanów! Dziecinnie prosty przepis na pyszny… chleb


Eva Chungyoutube.comscreen YouTube

Dzięki temu trzyskładnikowemu przepisowi będziesz mógł jeść chleb bez obaw o sylwetkę i samopoczucie.

Chleb to produkt, który spożywamy każdego dnia i większość z nas nie wyobraża sobie śniadania czy kolacji bez pysznych kanapek. Rezygnacja z chleba jest wielkim wyrzeczeniem dla osób pragnących stracić na wadze lub zmuszonych ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów ze względów zdrowotnych.

Poniżej prezentujemy przepis, dzięki któremu osoby na diecie niskowęglowodanowej nie będą musiały usuwać chleba ze swojego jadłospisu. Efekt jest pyszny i niskokaloryczny, a dodatkowo przekąska nie zawiera glutenu.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 3 łyżki serka śmietankowego,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opcjonalnie sól lub naturalny słodzik (np. stewia).

Nagrzej piekarnik do 300 stopni. Oddziel żółtka od jajek. Dokładnie wymieszaj żółtka z serkiem śmietankowym, możesz również dodać sól lub słodzik.

Eva Chungyoutube.comscreen YouTube

Masa powinna być jednolita, bez grudek. Następnie do oddzielnej miski wsyp proszek do pieczenia, dodaj białka. Ubij na sztywną pianę. Do ubitych białek dodaj masę z żółtek i serka. Wymieszaj bardzo delikatnie – uważaj, żeby piana nie opadła.

Eva Chungyoutube.comscreen YouTube

Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wykładaj na nią niewielkie kleksy masy, pozostawiając między nimi odstępy.

Eva Chungyoutube.comscreen YouTube

Piecz 15-20 minut w 300 stopniach. Kiedy chlebki lekko się zarumienią, to znak, że są już gotowe. Uważaj, bardzo łatwo je spalić!

Przekąska gotowa! Możesz jeść ją samodzielnie lub przygotować z niej pyszne, zdrowe kanapki. Smacznego!

Źródło: awm.com

Eva Chungyoutube.comscreen YouTube