Kac lista – sprawdź, po którym alkoholu najbardziej boli głowa


Od czego zależy, jak bardzo będzie nas bolała głowa nazajutrz po imprezie? Okazuje się, że znaczenie ma nie tylko to, ile wypijemy, ale również – co. Poniżej prezentujemy listę alkoholi od najmniej do najbardziej ,,kacogennych”.

8. Spirytus

Trudno oczekiwać, że po nocy zakrapianej spirytusem wstaniesz rano, czując się jak młody bóg. Jednak badania British Medical Journal wykazały, że picie czystego spirytusu znacznie ogranicza dolegliwości związane z kacem. Zatem jeśli odmówienie sobie alkoholu nie wchodzi w grę, nie rozmieniaj się na drobne – wybierz spirytus!

7. Wódka

Wódkę doceniają nie tylko Polacy, ale i naukowcy. Jest to drugi w kolejności najmniej ,,kacogenny” alkohol. Wiadomo, że im czystsza wódka, tym lepsza, jednak nawet tańsze wyroby wywołują mniej dolegliwości niż alkohole z kolejnych pozycji listy.

6. Gin

Jak każdy alkohol, także ten nie jest zbyt zdrowy, nie da się jednak ukryć, że dzięki swoim właściwościom po części wpłynął na światową historię. Dzięki chininie zawartej w ginie brytyjscy żołnierze (chętnie opróżniający kolejne beczki) unikali malarii, tak rozpowszechnionej w okupowanych przez nich Indiach.

5. Białe wino

Kto z nas, mając zamiar raczyć się kulturalnie ,,lampką wina”, nie obudził się rano z pulsującym bólem głowy i nieprzyjemnym, kwaśnym smakiem w ustach? Warto wiedzieć na przyszłość, że białe wino wywołuje mniej objawów kaca niż czerwone.

4. Whisky

Za specyficzny smak i kolor tego alkoholu odpowiadają substancje, na które nasz organizm reaguje podobnie jak na ,,zanieczyszczenia” znajdujące się w wódce. Badania wykazują, że kac po whisky może być nawet dwukrotnie silniejszy niż po ,,czystej”.

3. Rum

Ulubiony trunek piratów może tłumaczyć ich skłonność do agresji i kradzieży. Kac po rumie może skutecznie zepsuć nastrój i wymaga działań przywracających dobry humor – na przykład drobnego rabunku.

2. Czerwone wino

Dowiedziałeś się już, że czerwone wino powoduje większego kaca niż białe. Powstał nawet specjalny termin – syndrom RWH (ang. red wine headache), określający ból odczuwany po spożyciu nawet niewielkiej ilości czerwonego wina. Nie wiadomo dokładnie, co jest przyczyną RWH. Według niektórych mogą to być siarczyny, według innych – bakterie znajdujące się w trunku

1. Brandy

Jeżeli pragniesz poznać, co to prawdziwy kac, wybierz brandy! Wszelkie pochodne wina, destylowane czy ,,wypalane”, otrzymują Oscara w kategorii ,,kacogenności”. Ból głowy, jakiego nigdy nie zaznałeś, wywoła wypicie nie tylko brandy, ale i śliwowicy czy koniaku.

Źródło: joemonster.org